woensdag 9 oktober 2013

Ecologiedag, aka de hel.

De leukste dagen van het schooljaar: activiteitendagen! Lekker naar het Valkhof museum, een stadswandeling maken, of, zoals vandaag, plantjes tellen op de Wijchense Vennen.

Even kuchen
*AHUM*

Oké, tof. Laten we even beginnen bij het begin.

Om 8:30 werd de gehele groep 5 havo mensen met biologie in hun vakkenpakket verwacht bij de ingang van de Hatertse Vennen. Vanaf daar zouden we naar de Wijchense vennen gaan. Geen probleem. Totdat het keihard ging regenen. Stonden we daar, de groep nog niet compleet, onder een boom nog steeds nat te regenen. Toen na een half uur de laatste mensen kwamen aanzetten konden we dan eindelijk beginnen aan deze heerlijke dag.

De bedoeling was, dat we bij de Wijchense vennen een watermonster zouden nemen, en drie kwadranten uit zouden zetten, waarvan we dan moesten tellen hoeveel soorten planten erin stonden en hoeveel van deze soort. Daarna moesten we van elke soort een exemplaar mee nemen in een plastic zakje op op school te detimineren (de soort bepalen dus).
Halverwege ging het weer regenen. We gingen onder een grote boom staan, maar daar zat blijkbaar een wespennest. Met killerwespen. Geen grap, ze waren misschien wel 5 keer zo groot als normale wespen.

Nadat we klaar waren op de Wijchense vennen, konden we alles herhalen bij stadspark Staddijk.
Gelukkig was het daar minder nat en waren we sneller klaar.
Eenmaal op school aangekomen, begonnen we aan ons verslag.
Eerst de watermonsters onderzoeken (super pro) en daarna alle gegevens die we hadden verzameld in tabellen en weet ik veel wat allemaal zetten.
Een verhaaltje eromheen lullen en klaar, zou je denken. Niks is minder waar.
Na 6 uur werken, zonder pauze, was het verslag eindelijk af.

Bekaf waren we. Trots gingen we naar onze geliefde (...) leraar toe en lieten het verslag zien.
Hij bladerde het even door. "Waarom is dit jullie titel?" "waarvoor heb je de bronnen gebruikt die achterin staan?" Dit is niet goed, dat is niet duidelijk, hier moet je dit en dat nog veranderen.

HHAHA. Haha. Ha. ha..

HOW ABOUT NO?????

Na een dag keihard werken is dit wat we krijgen? Dacht het even niet.
Maarja, niks aan te doen verder. Leraren zijn soms (uhm) nou eenmaal lullig.

We hebben het maar zo gelaten. Als we een onvoldoende krijgen gaan we veel stennis maken, hebben we besloten. Het gaat uiteindelijk toch om hoe hard je hebt gewerkt, vind ik.

Thuis een douche, een kop koffie en lekker relaxen.
Doei ecologiedag, forever!

zaterdag 5 oktober 2013

Generatie lui?

Je hoort vaak van (vaak oudere, volwassen) mensen, dat wij, jongeren. De luie/domste/meest narcistische generatie zijn. So called, de "Me, Me, Me generation", of de Millenials. We kijken teveel naar het schermpje van onze telefoon, we Googlen alles maar, we kunnen geen empathie tonen voor de problemen van anderen en vooral: we zijn lui.

Als er iets is waarvan ik vind dat het niet waar is, is dit het.
Wat verstaan de volwassenen onder het woord "lui"?
Niet werken. Geen zin hebben om huiswerk te maken. Op de bank liggen. Whatsappen.

Wat wij verstaan onder "lui"
Onze vrije tijd besteden aan iets anders dan school of werk.

Sommige mensen zitten tot 16:30 op school. 7 uur lang, met twee pauzes, aan een tafeltje stil zitten en notities maken.
Jongeren (scholieren) worden maar gepusht om prestaties te leveren. Presteren, presteren, presteren.
Ben je om 17:00 eindelijk thuis, ligt het huiswerk van de volgende dag op je te wachten. Wat dan de volgende dag wordt gecontroleerd want je MOET goede cijfers halen.
"The only thing that interferes with my learning is my education", zei Albert Einstein.
En dat lijkt me wel genoeg informatie.

Wat ik probeer te zeggen: deze generatie is alles behalve lui. School is een fulltime baan. We krijgen informatie naar ons hoofd gegooid en we moeten het maar zien te verwerken.
Dat we een sociaal leven willen hebben, lijkt me logisch. Dus: lang leve de social media!
Ja, we zijn verslaafd. Tuurlijk zijn we verslaafd. Tuurlijk zitten we met zijn allen in onze pauze op onze mobiel te kloten; we mogen ze immers in de les niet gebruiken.

Dan het narcisme: zijn we niet allemaal pubers geweest (god, ik haat dat woord)? Volwassenen blijken vergeten te zijn hoe het leven als 17-jarige was. Ze hadden geen mobieltjes en social media, en toch waren zij Generation X, toen de tijd de meest narsistische generatie. De ironie.

Verder wordt er in het artikel uit de TIME, waar ik op mik, verteld dat de Millenials geen empathie voor anderen zouden kunnen tonen doordat ze zoveel met zichzelf en hun tienerprobleempjes bezig zijn.
Alles, behalve waar. Volstrekte onzin vind ik het. Empathie tonen is niet zo moeilijk als een goede vriend of vriendin in de problemen zit. Daar ben je toch vrienden voor? Er voor elkaar zijn en luisteren als iemand iets te vertellen heeft. En ze durven te zeggen dat we teveel bezig zijn met onszelf? Degene die dit heeft verzonnen is duidelijk nog nooit bij een Millenial in de buurt geweest.

Daar zitten we dus.
De Millenials
Generatie lui, dom, falend en egoïstisch.

"Every generation has been the Me Me Me generation"

Dus misschien is het handig, wijze volwassenen, om even terug te kijken naar je eigen 17-jarige ik?